Kunstgras aanleggen

Kunstgras kunt u eenvoudig zelf aanleggen, maar als u geen tijd heeft kunt u ook kiezen voor onze professionele aanlegservice. Een goede voorbereiding is belangrijk. Daarom raden we u aan om de tuin eerst goed op te ruimen en alle benodigdheden te verzamelen. Hieronder leest u hoe u zelf kunstgras aanlegt en welke benodigdheden u precies nodig heeft om tot het beste eindresultaat te komen.

Kunstgras zelf aanleggen

Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om zelf kunstgras aan te leggen. We raden u aan om onderstaande leginstructies zorgvuldig op te volgen voor een optimaal eindresultaat. Heeft u tijdens het leggen advies nodig? Neem dan direct contact op met Koole Kunstgras via

06 4061 2142

Kunstgras laten plaatsen

Wanneer u geen tijd heeft om zelf kunstgras aan te leggen, helpen we u graag verder. Met onze aanlegservice heeft u binnen no time een prachtige kunstgrasmat in uw tuin. Wilt u meer weten over onze aanlegservice?

Neem contact op

Stappenplan kunstgras aanleggen

 1. Denk goed na waar u uw nieuwe kunstgras wilt aanleggen.
 2. Verwijder het gras of de bestrating. Ligt er 5 cm zand onder uw straatwerk? Ga dan direct naar stap 4.
 3. Graaf 10 cm grond onder het maaiveld weg en zorg dat het afgegraven stuk egaal is.
 4. Zorg voor kantopsluiting. Wij adviseren stoepbanden.
 5. Vul het gegraven stuk op met schoon zand tot 1 cm boven het maaiveld.
 6. Tril het zand goed af met een trilplaat.
 7. Egaliseer het zand tot 1 cm onder de kantopsluiting en doe dit zeer nauwkeurig. Als dit niet goed gebeurt, blijft u dit terugzien in het eindresultaat.
 8. Leg het stabilisatiedoek neer en reken 5 cm extra per rand. Snij het doek 1 cm binnen de kantopsluiting af. Zorg dat het doek strak ligt zonder kreukels.
 9. Leg het kunstgras aan en zorg dat alle kunstgras matten dezelfde vleug richting op liggen. Als u het gras in de verkeerde vleug richting legt, geeft dat een minder mooi en glimmend beeld.
 10. Snij het kunstgras ongeveer 3 mm langs de kantopsluiting af. Als het geheel breder is dan 4 meter, raden we aan om 2 matten strak tegen elkaar te leggen. Houd hier ook ongeveer 3 mm tussenruimte aan zodat het kunstgras nog wat ruimte heeft om te werken. Zorg dat het gras strak en kreukloos ligt.
 11. Nu gaan we kunstgras lijmen. Meng de lijm goed tot het een mengsel is geworden. Sla de mat ongeveer 20 cm aan beide kanten open. Smeer de lijm op de lijmband. Wees voorzichtig met de lijm want kunstgraslijm is lastig uit het kunstgras te verwijderen. Leg de lijmband met lijm in het midden van de opengeslagen matten en leg deze voorzichtig terug.
 12. Laat het gras  ± 3 uur met rust zodat de lijm goed aan het kunstgras kan hechten.
 13. Strooi het infillzand gelijkmatig over de grasmat heen en veeg dit gelijkmatig in. Blijf vegen tot het zand niet meer zichtbaar is.
 14. Ruim alle materialen op en geniet van het prachtige eindresultaat!

Advies nodig bij het leggen van kunstgras?

Heeft u bovenstaande leginstructies doorgenomen en heeft u nog aanvullende vragen? Neem dan direct contact op met Koole Kunstgras via 06 4061 2142 of mail naar info@koolekunstgras.nl.

Wat zijn uw ervaringen bij het zelf aanleggen van kunstgras? Laat een review met foto van uw kunstgras achter!

Zelf kunstgras leggen ervaringen

In de laatste jaren heeft kunstgras aan populariteit gewonnen en dat is niet vreemd: kunstgras is enorm verbeterd ten opzichte van 10 jaar geleden. Tegenwoordig is kunstgras heerlijk zacht en ziet het er natuurlijk uit. Ook is kunstgras heel eenvoudig schoon te houden. Geen wonder dat particulieren en bedrijven steeds vaker kiezen voor een kunstgrasmat. Lees hieronder wat klanten zeggen die zelf kunstgras hebben aangelegd in de tuin of op het balkon:

In 1,5 dag heb ik ongeveer 50 m² kunstgras zelf gelegd. Thom denkt mee bij het aanleggen en geeft goede tips. – Liese uit Arnhem

We hebben met Thom afgesproken om zelf de bestaande bestrating te verwijderen en af te graven. Daardoor konden we veel besparen op aanlegkosten. Daarna is het kunstgras vakkundig aangelegd door de mannen van Koole Kunstgras. – Michaël uit Almere

Wij hebben ervoor gekozen om zelf kunstgras te leggen. We hadden op het begin wat vragen, maar kregen goed en praktisch advies, dus uiteindelijk is dat helemaal goed gekomen! – Vincent uit Lelystad